Strona 1 z 1

Blog z przepisami

: 22 lip 2013, 13:58
autor: cupapa
Witam

Od kilku miesiecy zmagam się z CU. Ostatnio miałam pierwsze zaostrzenie. Leżąc w szpitalu szukałam informacji o diecie, którą powinno się stosować w leczeniu CU. I szczerze mówiąc najwięcej informacji znalazłam w książkach z USA (Breaking the Vicious Cycle, The Self-Help Way to Treat Colitis and Other IBS Conditions, Living with Crohn's & Colitis). Postanowiłam stworzyć bloga w którym opisuję różne przepisy kulinarne - co można zjeść na śniadanie, obiad, kolację. Myślę, że każdy cierpiący na choroby jelit znajdzie tam coś dla siebie. Zapraszam: www.cupapa.pl
Pozdrawiam wszystkich!


Zmieniłem tytuł, tak by odpowiadał treści wątku.

Re: Blog z przepisami

: 22 lip 2013, 14:23
autor: Luki36

Re: Blog z przepisami

: 22 lip 2013, 17:54
autor: JOANNA86
Bardzo fajny blog ktory na pewno przyda sie gdy bede miala ochote chrupnac cos zdrowego :wink:

Dziękuję za cenne uwagi

: 22 lip 2013, 19:27
autor: cupapa
Oczywiście jestem na początku drogi, ale właśnie dlatego postanowiłam od razu rozpocząć pisanie bloga, aby był przekrój przez cały czas leczenia. Dzięki za uwagi i do usłyszenia!!!!

Asiu gratuluję dzidzi w brzuszku - sama mam roczną córeczkę ;) Dbaj o siebie - dużo wypoczywaj, łykaj kwas foliowy;)

Informacje o tym jak uzupełniać braki magnezu

: 24 lip 2013, 05:15
autor: cupapa
Witajcie

Zapewne znacie te objawy: skurcze łydek, zmęczenie,rozdrażnienie,bóle głowy etc... Przyczyną może być niedobór magnezu.Kilka dni temu miałam okropne skurcze łydek. Szukałam informacji na temat produktów bogatych w magnez. Wprowadziłam je do diety i skurcze ustały- hurra! Przydatne artykuły, spis produktów i przepis na śniadanko bogate w magnez znajdziecie na moim blogu: www.cupapa.pl

Re: Blog z przepisami

: 30 lip 2013, 19:24
autor: CatAnn
Podoba mi się ten pomysł :) Wprawdzie moreli nie znalazłam, ale płatki śniadaniowe zalewam teraz jogurtem wymieszanym z otrębami i kakao - pycha! Czy pomaga - nie wiem, ale skurczy rzeczywiście już od jakiegoś czasu nie miałam :roll:

Re: Blog z przepisami

: 30 lip 2013, 21:28
autor: leila
czyli po ciązy zaatakowało u Ciebie cu?przed ciąża byłas zdrowa?

Re: Blog z przepisami

: 30 lip 2013, 23:37
autor: Slip
Spoko, dodam do zakładek. W zasadzie używam już patelni w kuchni, ale i tak staram się jadać na zmianę, raz schabowy, raz zupa/piers z parowaru itd. Popróbuje coś, jak powrzucasz więcej.

Przepisy

: 02 sie 2013, 21:21
autor: cupapa
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale byłam na wakacjach na działce i średnio miałam dostęp do internetu. Strasznie miło mi się zrobiło, że ktoś czyta mojego bloga i próbujecie coś stworzyć u siebie w kuchni. Będę się starała podrzucać jak najczęściej jakieś pomysły.
Leila akurat u mnie tak to się zbiegło w czasie, że około roku od narodzin córeczki zaczęły się moje problemy jelitowe. Jedna z lekarek sugerowała, że ciąża mogła mieć wpływ - wiadomo, że dzidzia wyciąga soki z mamy, ale tak naprawdę przyczyny CU przecież nie znamy. W ciąży miałam cukrzycę ciążową ( udało się ją opanować dietą) i trochę się dzidzi na świat spieszyło, ale ostatecznie urodziłam w 38 tygodniu, czyli ciąża jest uważana za donoszoną.

Gorące pozdrowienia dla wszystkich!!!

[ Dodano: 13-08-2013 ]
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI

1 pstrąg - aby upewnić się czy ryba jest świeża należy sprawdzić czy oczy nie są mętne oraz czy skrzela są różowe
pęczek włoszczyzny
pęczek koperku
2 łyżki masła
oliwa
sok z 1 cytryny
czosnek - ok 3 średnie ząbki
sól
pieprz

Pstrąga dokładnie myjemy i odcinamy głowę. Wnętrze posypujemy solą i pieprzem, następnie nacieramy oliwą. Wyciskamy czosnek i smarujemy nim rybę. Następnie kroimy warzywa z włoszczyzny, siekamy koperek i wkładamy do ryby. Dodajemy masło oraz wyciskamy sok z połowy cytryny. Liście z selera układamy wokół pstrąga. Wkładamy do naczynia do pieczenia ( ja użyłam brytwanny), zalewamy 2 szklankami wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 40 minut ( warto sprawdzać czy ryba się nie przesuszyła). Przed spożyciem skrapiamy rybę sokiem z 2 połowy cytryny. Pstrąg wychodzi soczysty i aż rozpływa się w ustach.

[ Dodano: 27-08-2013 ]
[center]Jajecznica z twarogiem[/center]Produkty:


2-3 jajka
2 łyżki chudego twarogu (jeśli Wam nie szkodzi)
oliwa
szczypta soli
opcjonalnie szczypiorek (jeśli Wam nie szkodzi)

Łyżkę oliwy wlewamy na rozgrzaną patelnię. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczpytę soli i mieszamy. Gdy oliwa będzie rozgrzana wlewamy rozmącone jajka. Po chwili dodajemmy twaróg i mieszamy. Smażymy do pożądanej konsystencji jajecznicy.

[center]SMACZNEGO!!![/center]

[ Dodano: 01-10-2013 ]
ZUPA KREM Z DYNI
1 średnia dynia

2 cebule

ćwiartka z kurczaka

włoszczyzna

3 gruszki

4 łyżki mleczka kokosowego

2 łyżki masła

szczypiorek (opcjonalnie)

Obieramy włoszczyznę, kroimy w kawałki i wrzucamy do wody razem z ćwiartką kurczaka. Gotujemy ok. 30 minut celem uzyskania bulionu. Cebulę, obraną dynię i gruszki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Po ok. 2 minutach dodajemy gruszki i dynię. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dynia puści sok. Jeszcze chwilę gotujemy, a następnie podlewamy szklanką bulionu. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut podlewając bulionem do czasu aż dynia będzie miękka. Możemy też dodać włoszczyznę z bulionu. Następnie wszystko miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie miksujemy. Można posypać szczypiorkiem, jeśli Wam nie szkodzi

[ Dodano: 01-10-2013 ]
ZUPA KREM Z DYNI
1 średnia dynia

2 cebule

ćwiartka z kurczaka

włoszczyzna

3 gruszki

4 łyżki mleczka kokosowego

2 łyżki masła

szczypiorek (opcjonalnie)

Obieramy włoszczyznę, kroimy w kawałki i wrzucamy do wody razem z ćwiartką kurczaka. Gotujemy ok. 30 minut celem uzyskania bulionu. Cebulę, obraną dynię i gruszki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Po ok. 2 minutach dodajemy gruszki i dynię. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dynia puści sok. Jeszcze chwilę gotujemy, a następnie podlewamy szklanką bulionu. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut podlewając bulionem do czasu aż dynia będzie miękka. Możemy też dodać włoszczyznę z bulionu. Następnie wszystko miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie miksujemy. Można posypać szczypiorkiem, jeśli Wam nie szkodzi