Propozycja Minister Zdrowia
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
Re: Propozycja Minister Zdrowia
Dzieki,a wiec wszystko jasne 

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: mazowieckie
Jak z pozostalymi?
Witam,
Jak w przypadku osob , u ktorych diagnostyka trwa od lat i nie ma cu, cd tylko np. proctitis chronica non specifica lub colitis chronica? Wiem, ze wielu z nas zdarza sie przyjmowac stale leki na cu.
Mnie zdarzalo sie przyjmowac czopki pentasa i wlewki salofalk.
Jak zaplacimy?
pozdrawiam
aga
Jak w przypadku osob , u ktorych diagnostyka trwa od lat i nie ma cu, cd tylko np. proctitis chronica non specifica lub colitis chronica? Wiem, ze wielu z nas zdarza sie przyjmowac stale leki na cu.
Mnie zdarzalo sie przyjmowac czopki pentasa i wlewki salofalk.
Jak zaplacimy?
pozdrawiam
aga
agnieszkad
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
zaplacimy cene jaka bedzie za lek refundowany.Tak dotad bylo i to chyba sie nie zmieni.Lista obejmuje leki zapisywane, czyli potrzebne w terapii i to jest podstawa.
Ale jak to w zyciu, dowiemy sie po opublikowaniu listy.
Ale jak to w zyciu, dowiemy sie po opublikowaniu listy.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Różniuca między listą na CU i CD świadczy o tym, żę leki te będą tylko na te dwie choroby. MZ nie odpowiedziało na zadane pytanie. Będzie to powód, aby nalegać na postawienie rozpoznania.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Dzisiaj byłam u gastrologa,ponieważ skończyły mi się leki i potwierdził to, co pisze Mamcia.
Refundowane leki są na konkretne choroby CD,CU.Taka osoba jak ja ,czyli jak to lekarz określił "coś pomiędzy jedną chorobą a drugą" musi płacić.
Refundowane leki są na konkretne choroby CD,CU.Taka osoba jak ja ,czyli jak to lekarz określił "coś pomiędzy jedną chorobą a drugą" musi płacić.
-
- Doświadczony ❃
- miasto: bytom
U mnie sprawa jest taka, że prywatny gastrolog stwierdził że mam wzjg- cu. Przeniosłam się do poradni gastrologicznej w szpitalu i tam gastrolog widzi na papierze wzjg, ale mówi że ona tego nie widzi i chce zrobić kolonkę. Jeżeli nie zrobi mi to w tym miesiącu to czy dostanę receptę na tabletki za tą zaniżoną cenę ? bo tabletki mi się kończą 

Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
jak masz rozpoznanie to bez łaski na P , moze ci dac.ja tez daje sama leki na P, mi wystarczy np. wypis ze szpitala z rozpoznaniem, lub karteczka od specjalisty.
-
- Doświadczony ❃
- miasto: bytom
No u mnie jest dziwna sytuacja powiedziała Gastrolog dlatego że nie widzi tego wzjg bo niemam takich zaostrzeń jak inni. Ostatnie takie zaostrzenie miałam w listopadzie 2007r. To Ona zamiast się cieszyć że jej pacjentka ma się dobrze to chyba sądzi że powinna mieć tylko zaostrzenia. I teraz boję się co będzie na tej wizycie.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
ciekawie to napisalasJoanna23 pisze:Ona zamiast się cieszyć że jej pacjentka ma się dobrze to chyba sądzi że powinna mieć tylko zaostrzenia. I teraz boję się co będzie na tej wizycie.

zabrzmialo tak: boje sie ze niemam zaostrzen i lekarz mnie pogoni

sorki, tu wielu marzy by niemiec zaostrzen, to , ze gastrolog ma watpliwosci to jedno, a to , ze Ty sie tym stresujesz to chyba niepotrzebnie

Nie masz sie co martwic, jak znam zycie, w aptece beda mieli asamax na liscie lekow refundowanych i wszyscy ubezpieczeni dostana go w tej cenie, chyba, ze lekarka zmieni Tobie leki, ale to juz inna bajka.
A to , ze chce robic jeszcze nastepne badania to norma, wogole ta nasza choroba jest troche poplatana, a jak i trafi sie na odpowiednie dawki lekow to ma sie szanse na dluga remisje...i wlasnie tego Tobie zycze, Ty sie nie martw, Ty sie ciesz , ze niemasz zaostrzen

„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- joko25
- Początkujący ✽✽
- województwo: pomorskie
Tańsze leki?????
Czy slyszeliście cos może o tym, ze leki takie jak pentasa, asamax, itp mają być od połowy stycznia wypisywane na recepty jako leki na choroby przewlekle, czyli mają być duzo tansze??? byłam wczoraj u mojej pani gastrolog i ona mi o tym wspominala...pozdrawiam
- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Joko wszystko co wiemy jest na forum, zajrzyj np tutajCzy slyszeliście cos może o tym, ze leki takie jak pentasa, asamax, itp mają być od połowy stycznia wypisywane na recepty jako leki na choroby przewlekle, czyli mają być duzo tansze??? byłam wczoraj u mojej pani gastrolog i ona mi o tym wspominala...pozdrawiam

viewtopic.php?p=155045#155045
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie

- danaK34
- Początkujący ✽✽
W sobotę pytałam w aptece czy od lutego będę mogła wykupić za 3.20 leki z nowej listy leków refundowanych. Otrzymałam odpowiedź, że nie wiadomo kiedy, bo muszą czekać na informatyka który wprowadzi te zmiany do komputera. A kiedy to nastąpi nie wiadomo
Pozostaje nam czekać

Nigdy nie jest tak, że wszystko zależy od Ciebie.
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
A ja uslyszalam od wykladowcy, ze podobno to na razie nie wejdzie w ogoleW sobotę pytałam w aptece czy od lutego będę mogła wykupić za 3.20 leki z nowej listy leków refundowanych. Otrzymałam odpowiedź, że nie wiadomo kiedy, bo muszą czekać na informatyka który wprowadzi te zmiany do komputera. A kiedy to nastąpi nie wiadomoPozostaje nam czekać

To jak to w koncu jest?
- obyty.z.cu
- Doradca CU
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 122008.pdf
Kierując się przesłankami, jak przy dodaniu choroby Leśniowskiego-Crohna,
tj. sygnałami pacjentów, ich stowarzyszeń i Konsultanta Krajowego z dziedziny
gastroenterologii, oraz zamierzeniem zmniejszenia obciążeń wynikających z wydatków na
leki, do wykazów leków refundowanych dodano jednostkę chorobową - wrzodziejące
zapalenie jelita grubego. Do tej jednostki zostały przypisane leki:
1) z grupy Mesalazyna i Sulfasalazyna, dotychczas umieszczone na listach leków
uzupełniających wydawanych za odpłatnością 30 %, bez leków Pentasa tabl. retard oraz
Salofalk tabletki (wykazują skuteczność w górnej części jelita cienkiego) za
odpłatnością ryczałtową.
2) z grupy leków immunosupresyjnych Methotreksat wyłącznie w iniekcjach oraz 6-
merkaptopuryna dotychczas wydawane bezpłatnie chorym na nowotwory.
chyba niewszyscy doczytali te uzasadnienie....co do CU
Kierując się przesłankami, jak przy dodaniu choroby Leśniowskiego-Crohna,
tj. sygnałami pacjentów, ich stowarzyszeń i Konsultanta Krajowego z dziedziny
gastroenterologii, oraz zamierzeniem zmniejszenia obciążeń wynikających z wydatków na
leki, do wykazów leków refundowanych dodano jednostkę chorobową - wrzodziejące
zapalenie jelita grubego. Do tej jednostki zostały przypisane leki:
1) z grupy Mesalazyna i Sulfasalazyna, dotychczas umieszczone na listach leków
uzupełniających wydawanych za odpłatnością 30 %, bez leków Pentasa tabl. retard oraz
Salofalk tabletki (wykazują skuteczność w górnej części jelita cienkiego) za
odpłatnością ryczałtową.
2) z grupy leków immunosupresyjnych Methotreksat wyłącznie w iniekcjach oraz 6-
merkaptopuryna dotychczas wydawane bezpłatnie chorym na nowotwory.
chyba niewszyscy doczytali te uzasadnienie....co do CU
- Miska Ryżu
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
A ja dopiero teraz do tego wątku na forum dotarłam. Rewelacyjna wiadomość! Normalanie jak Gwiazdka! 

Smutno Ci? A może budyń?