Strona 1 z 1

Zawód dietetyk

: 05 sty 2014, 23:47
autor: SZymon86
Witam serdecznie :) Zakładam temat ponieważ chciałbym żeby ktoś w przystępny sposób wytłumaczył jak to wygląda prawnie,tylko proszę o wytłumaczenie prostym językiem a nie urzędowym bełkotem bo ustawy czytam i nic nie rozumiem z tego :)

Generalnie wiem że tyt.dietetyka dają studia min licencjackie tak? i że zlikwidowali szkoły policealne dające tyt. technika dietetyki.Zostały szkoły roczne po ukończeniu których dostaje się tyt. specjalisty ds.żywienia czy dietetyki i pytanie czy można z takim tyt. układać legalnie diety czy kombinować pod przykrywką poradni żywieniowej itp Pytam ponieważ chodzę do takiej szkoły rocznej,bardziej ją traktuje jako sprawdzenie się i być może wybranie się na studia dalej,ciekawi mnie jak to jest uregulowane prawnie,tutaj http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q4 ... &ma=017959 jest rozporządzenie ministra zdrowia i jest załącznik pt. "Kwalifikacje wymagane od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami" czyli rozumiem z tego że to jest tylko regulacja dla osób chcących pracować np w szpitalach,przychodniach itp ponieważ "...podmiotach leczniczych a jeśli ktoś zakłada swój gabinet to nie jest podmiotem leczniczym tylko tzw przedsiębiorstwem? " Czy dobrze rozumiem?
Mało tego w tym załączniku dla dietetyka wymagane są kwalifikacje :

ukończenie szkoły policealnej publicznej lub niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskanie tytułu zawodowego dietetyk lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk lub ukończenie technikum lub szkoły policealnej i uzyskanie tytułu zawodowego technika technologii żywienia w specjalności dietetyka, lub tytuł zawodowy magistra lub licencjata na kierunku dietetyka
— rozpoczęcie przed dniem 1 października 2007 r.
studiów wyższych w specjalności dietetyka obejmujących
co najmniej 1784 godziny kształcenia
w zakresie dietetyki i uzyskanie tytułu magistra,
— rozpoczęcie przed dniem 1 października 2007 r. studiów wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskanie tytułu magistra lub magistra inżyniera na tym kierunku

Czyli,albo źle znalazłem albo sami sobie przeczą,bo niby jest tak że tylko po studiach w szpitalach można pracować,a wymagania zaczynają się od ukończenia szkoły policealnej...