Widzę z tego że nie ma ustalonych wytycznych, a nawet jeżeli są, ten, od którego to zależy, sam ustala normy.
Ja mogę dodać swoje 3 grosze tylko z doświadczenia, z rok temu miałam bliższe spotkanie z dwoma specjalistami i do obu z racji długich, czyli paru-miesięcznych zapisów honorowali mi skierowania od lekarza rodzinnego dłuższe niż 1 miesiąc, przy jednym się upewniałam, czy na pewno będzie ważne, bo minęło więcej niż 3 miesiące, zapewnili mnie w rejestracji że nie będzie potrzebne nowe i faktycznie nie miałam żadnych kłopotów.
Być może zlecenia stałe traktuje się jeszcze inaczej.
Po roku chodzenia z córką na wizyty kontrolne na zlecenie stałe, lekarz wspomniał ( z małym przekonaniem), że być może będzie potrzebne nowe, ale jak je zdobyłam, to przy najbliższej rejestracji, powiedzieli że nie jest potrzebne i przez kolejne 7 lat używaliśmy cały czas starego. W tym roku lekarz kazał wyrobić nowe (w związku z nowymi przepisami), więc to zrobiłam nie wgłębiając się czy na pewno trzeba.
Coś mi się wydaje deep navy, że nie doczekasz się od nas jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy ma różne doświadczenia