Czy to crohn? a moze rak?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- bartekcivic
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Re: Czy to crohn? a moze rak?
Exa wielkie dzieki za linki dzis mam nocke to sobie poczytam te linki i moze troche zmadrzeje bo jak mi mowi rodzina juz powoli nie idzie ze mna zyc bo wciaz mam tylko najgorsze wizje.... kurcze a cu i cd to choroba mlodych ludzi...a wydawalo by sie ze tylko starsi choruja.... hm...
Bartekcivic
-
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
oj się nie dziwiębartekcivic pisze:bo jak mi mowi rodzina juz powoli nie idzie ze mna zyc bo wciaz mam tylko najgorsze wizje....

te mity...a wydawalo by sie ze tylko starsi choruja.... hm...
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
witam
poukladaj sobie to wszystko w glowie, poczytaj, nie denerwuj sie. kolonoskopia wiele wyjasni, wiec warto ja zrobic. pozdrawiam

kokodżambo i do przodu
podejrzenie choroby Crohna
podejrzenie choroby Crohna
- leila
- Doświadczony ❃
- województwo: zachodniopomorskie
najwazniejsze to dobra diagnoza
ja długo czekałam i moze leczenie by było inne gdyby szybciej zdiagnozowano a nie mówiono ze jakas czerwonka
ja długo czekałam i moze leczenie by było inne gdyby szybciej zdiagnozowano a nie mówiono ze jakas czerwonka

- bartekcivic
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
ale po kolonoskopii diagnoza bedzie jak na wyciagniecie reki tak? albo crohn albo cu albo rak(oby nie) czy jeszcze po kolonoskopii lekarz moze miec klopot z diagnoza? wiem ze duzo powie badanie histo pato.. ale na oko lekarz chyba rozrozni crohna od nowotworu prawda?
[ Dodano: 27-09-2009 ]
i jeszcze takie pytanko moji drodzy... czy majac crohna mozna miec jakies objawy gardlowe... ja od miesiaca mam niewyjasnionego pochodzenia kaszel, jakby mnie cos w gardle draznilo i rano wypluwam troche flegmy? no i mam grudki z tylu na jezyku...i r tak dziwnie( jak to powiedzial moj lekarz rodzinny) zaczeriwnione gardlo
i jeszcze takie pytanko moji drodzy... czy majac crohna mozna miec jakies objawy gardlowe... ja od miesiaca mam niewyjasnionego pochodzenia kaszel, jakby mnie cos w gardle draznilo i rano wypluwam troche flegmy? no i mam grudki z tylu na jezyku...i r tak dziwnie( jak to powiedzial moj lekarz rodzinny) zaczeriwnione gardlo
Bartekcivic
-
- Doświadczony ❃
przestaniesz ty!....nakręcasz się jak diabli....bartekcivic pisze:ale na oko lekarz chyba rozrozni crohna od nowotworu prawda?
a pół żartem, to na oko wiesz co

może, skoro ludzie czasem czekają na diagnozę baaardzo długo...a skoro wiesz że histo-pat dużo powie, to czego pytasz...bartekcivic pisze:ale po kolonoskopii diagnoza bedzie jak na wyciagniecie reki tak? albo crohn albo cu albo rak(oby nie) czy jeszcze po kolonoskopii lekarz moze miec klopot z diagnoza? wiem ze duzo powie badanie histo pato

ale jęczy-wołek z ciebie.....rodzina musi być chyba święta

uspokój się...walerianka, czy coś tam...może lepiej - coś tam - bardziej zajmujące...
i tutaj poczytaj też....
viewtopic.php?t=8086&postdays=0&postorder=asc&start=45
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- magda281
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
może być ale nie koniecznie-ja już 2x miałam kolonoskopie i w sumie z tego badania nic nie wyszło bo nie dostali się do jelita cienkiego,ale są i inne badania dodatkowe-dlatego najlepiej będzie jak znajdziesz dobrego lekarza,zrobisz wszystkie niezbędne badania.bartekcivic pisze:ale po kolonoskopii diagnoza bedzie jak na wyciagniecie reki tak?
Nie ma co na zapas się zamartwiać(też tak na początku mialam -z tym rakiem)dopóki nie zrobili mi kolonoskopii:) Przede wszystkim koniecznie zmień nastawienie i nie stresuj się na zapas bo od nerw jeszcze się rozchorujesz

Kto nadzieje w innych pokłada,celu nie osiąga.
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
bartekcivic, ja musze Ci to napisac: Kazdy jest inny i kazdy takiego Crohna odczuwa inaczej.Nie jestesmy tacy sami. U mnie na poczatku bole przewazaly po lewej stronie, po czym zauwazylam, ze juz sa po prawej i od pewnego czasu boli az pod zoladkiem. Wszystko zalezy od tego co jem, czy trzymam diete i jaki tryb zycia prowadze. Tak samo jest u Ciebie. Nie jest udowodnione, ze masz Crohna i nie mysl az tak o tym. Zrob najwazniejsze badania i idz do lekarza z powolania, daj znac co i jak
no i oczywiscie zdobywaj wiedze
wielu Forumowiczow sluzy pomoca
i nie mysl o tym cholernym raku, plisss
Co do powiklan---> viewforum.php?f=61

Co do powiklan---> viewforum.php?f=61
- Arabella
- Debiutant ✽
- Choroba: IBS
- województwo: dolnośląskie
Ja mam ponoć IBS, ale pamiętam, że też miałam jakieś schizy, że może to rak itp
Tyle, że ja miałam co rano biegunkę. Porobiłam wszystkie wyniki i nic. Wszystko idealnie. Tyle, że do tej pory nie miałam kolonoskopii, bo lekarze nie chcą mi dac skierwania
Ale ja po sobie widzę, że to o to chyba chodzi. Gdy się bardzo zdenerwuję albo zestresuję, to mam od razu biegunkę. Chociaż rano też mam i nawet nie potrzebuję nerwów, ale u każdego inne objawy.

- bartekcivic
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
no macie racje w sumie co ja sie tak uparlem na tego crohna... bez konkretnej diagnozy moge tylko gdybac.... ale nie ma wiele chorob w ktorych pojawia się krew wiec lancuch jest tu zawężony do paru konkretnych chorob ale tylko po badaniach bede wiedzial co i jak, dzieki wielkie za wsparcie i rady... zanim nie mialem zadnych problemow ze zdrowiem nie zdawalem sobie sprawy ze jest tylku ludzi chorych na jelita... jestem pelen podziwu dla Waszego optymizmu i stawiania czola chorobie... nie zalamywania sie... bo to jest zrobic najlatwiej...
Bartekcivic
-
- Doświadczony ❃
tutaj nie ma czego podziwiać...to jest samo życie i jęki niczego nie zmienią...bartekcivic pisze:jestem pelen podziwu dla Waszego optymizmu i stawiania czola chorobie... nie zalamywania sie... bo to jest zrobic najlatwiej...
zrozum, że stres pogarsza nasz stan.....a twoje samowkręcanie do tego w efekcie doprowadzi....
choroba chorobą, ale życie masz jedno, stań na chwilę z boku i popatrz na siebie - jeszcze nic takiego się nie stało a ty już żegnasz się z życiem, zawsze jeszcze zdążysz....
może zajmij się swoją rodziną! i czymś konstruktywnym, czyli pójściem do innego lekarza, do psychologa, nie do psychiatry...
i do diaska!...czytaj co ci piszemy, zdejmij te klapki z oczu....

a jak ładnie w innym wątku napisałeś:
czegoś innego tyczyło, ale w twoim przypadku recepta jest taka sama...bartekcivic pisze: i najlepiej jest chyba wypelnic wolny czas i za zadne skarby nie dopuscic do sytuacji kiedy czlowiek ma wolny czas i mysli... nie ma co myslec , trzeba cos robic:-) miec w zyciu pasje, realizować je... odkrywac swoje talenty , poznawac nowych ludzi...(...) swiat jest piekny, tylko trzeba na niego patrzec z odpowiedniej strony... głowka do góry... wszystko wymaga czasu.... za jakis czas bedzie dobrze gwarantuje:-)))

- bartekcivic
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
exa, dobrze to wszystko ujelas.... od tej chwili biore sie w garsc... dzisiaj ide jeszcze raz do lekarza... kolejna proba prosby o skierowanie na kolonoskopie... a noz cos sie uda... jak nie to pojde prywatnie... to spory wydatek ale chyba wart tego:-)
Bartekcivic
-
- Doświadczony ❃
jak się nie uda, to nie ma już innych lekarzy, którzy mają podpisaną umowę z NFZ-em?, czy poradni........nie jeden gastrolog w Wielkopolsce...
a już myślałam, że kaftan będzie potrzebny

a już myślałam, że kaftan będzie potrzebny

- bartekcivic
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
roznice miedzy objawami crohna i raka jelita?
Witajcie jakie sa roznice miedzy objawami raka jelita a crohnem .. wiem ze obie choroby maja bardzo podobne objawy jednak czy sa jakies roznice?
Bartekcivic