Strona 1 z 4

Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 07 gru 2013, 22:31
autor: Latek
Wtrącę swoje 3 grosze, mimo, że jestem na forum dość krótko, a na dodatek w dalszym ciągu czekam na diagnozę.
Jednym z moich największych problemów są, a właściwie były biegunki i luźne stolce, które z różnym natężeniem trwały około roku czasu.
Dokładnie tydzień temu odstawiłam gluten i laktozę (ponad miesiąc wcześniej z powodu podejrzenia drożdżycy zrezygnowałam z cukru)
Od 4 dni stolce są normalne.
Czy to możliwe, aby w tak krótkim czasie po odstawieniu glutenu i laktozy nastąpiła poprawa czy jest to wynik terapii Fluconazolem i probiotykami ?
Ze względu na niski poziom witaminy B12 i D 3 są one od tygodnia suplementowane - czy to mogło spowodować, że zniknęły biegunki ?
Czy mogę włączyć do diety laktozę - troszkę już tęsknię za masłem :smutny:
Czy w przypadku chorób jelit poprawa może nastąpić samoistnie, bez stosowania leków ?
Kiedy opowiedziałam o tym mojemu gastrologowi wystawił mi skierowanie do alergologa i hematologa, ale kolonoskopię i tak kazał mi zrobić, a już się łudziłam, że tego uniknę.

pozdrawiam cieplutko

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 09:06
autor: McCarty
Witaj,
Nie można odstawić glutenu, tylko produkty zawierające gluten.
4 dni to krótki okres czasu, żeby stwierdzić, że szkodzi ci gluten i/lub laktoza.
Poprawa jelit może nastąpić w każdym momencie, ale czy sama? Wątpie. Raczej leczenie przynosi poprawę.
Zrobiłbym gastroskopie na Twoim miejscu, To podstawa.

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 10:27
autor: Latek
Witaj McCarty

Gastroskopia była już zrobiona
Poniżej cytuję wynik z histopatologii
"W wycinkach śluzówka żołądka z naciekiem zapalnym przewlekłym (+), cechami zaniku (+), rozrostem dołeczkowym (+), drobnym polem niekompletnej metaplazji jelitowej (+), bez cech dysplazji oraz grudkami chłonnymi"

USG jamy brzusznej wykonane trzykrotnie tego samego dnia (sic! )wykazało jedynie polip w pęcherzyku żółciowym.

Jeśli chodzi o leki to na chwilę obecną przyjmuję
- Xotepic (czyli pantoprazol) 40 mg - 1 raz dziennie (od roku)
- Biopron 9, (wcześniej Sanprobi Super formula) - 2 razy dziennie jedna kapsułka - od trzech miesięcy
- witamina D3 - 1000 mg - 1 raz dziennie od tygodnia
- Milgamma N czyli witamina B12 (iniekcje) - raz dziennie (do chwili obecnej wzięłam pięć zastrzyków)
- niecałe dwa tygodnie temu skończyłam Fluconazole 200 mg - 1 tabletka dziennie przez 7 dni

Moja obecna dieta to wafle ryżowe z olejem kokosowym, mięso drobiowe i wołowe (najczęściej jako tajine lub w panierce z mąki gryczanej, jaglanej lub kukurydzianej), zupy - kremy z dodatkiem kaszy jaglanej (pomidorowa, ogórkowa)

Sama już nie wiem co mi jest, a na chwilę obecną odsyłają mnie od jednego do drugiego specjalisty (endokrynolog, alergolog, hematolog), jak tak dalej pójdzie przejdę przez wszystkie specjalizacje medyczne :smutny:

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 11:44
autor: McCarty
Latek, Niestety na dokładnych badaniach i interpretacji to ja się nie znam. Przyznaję się. :neutral:
Ja miałem robioną gastroskopie dość dawno, pamiętam, że nic konkretnego tam nie wyszło, to znaczy wszystko było w jak najlepszym porządku, a przecież dolegliwości były :neutral:

Może trzeba wykonać jeszcze badanie z krwi, to się chyba nazywa chyba IgA, transglutaminaza. Tam markery powinny określić, czy jesteś uczulona na gluten czy nie.

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 11:55
autor: alva_alva
Latek pisze:
Gastroskopia była już zrobiona
Poniżej cytuję wynik z histopatologii
"W wycinkach śluzówka żołądka z naciekiem zapalnym przewlekłym (+), cechami zaniku (+), rozrostem dołeczkowym (+), drobnym polem niekompletnej metaplazji jelitowej (+), bez cech dysplazji oraz grudkami chłonnymi"

USG jamy brzusznej wykonane trzykrotnie tego samego dnia (sic! )wykazało jedynie polip w pęcherzyku żółciowym.

Jeśli chodzi o leki to na chwilę obecną przyjmuję
- Xotepic (czyli pantoprazol) 40 mg - 1 raz dziennie (od roku)
- Biopron 9, (wcześniej Sanprobi Super formula) - 2 razy dziennie jedna kapsułka - od trzech miesięcy
- witamina D3 - 1000 mg - 1 raz dziennie od tygodnia
- Milgamma N czyli witamina B12 (iniekcje) - raz dziennie (do chwili obecnej wzięłam pięć zastrzyków)
- niecałe dwa tygodnie temu skończyłam Fluconazole 200 mg - 1 tabletka dziennie przez 7 dni

Moja obecna dieta to wafle ryżowe z olejem kokosowym, mięso drobiowe i wołowe (najczęściej jako tajine lub w panierce z mąki gryczanej, jaglanej lub kukurydzianej), zupy - kremy z dodatkiem kaszy jaglanej (pomidorowa, ogórkowa)

Sama już nie wiem co mi jest, a na chwilę obecną odsyłają mnie od jednego do drugiego specjalisty (endokrynolog, alergolog, hematolog), jak tak dalej pójdzie przejdę przez wszystkie specjalizacje medyczne :smutny:
Latek, po pierwsze gastroskopia nie była do końca zrobiona tak jak trzeba, bo nie zostały pobrane wycinki z dwunastnicy. W dwunastnicy są kosmki jelitowe, które odpowiadają min, za trawienie laktozy czy też widać po nich celiakię.Na końcu kosmków znajduje się miejsce, w którym jest wytwarzany enzym, który rozkłada laktozę. Przy celiakii kosmki pod wpływem glutenu skracają się i przez to zanika miejsce wytwarzania enzymu rozkładającego laktozę. To jest główna przyczyna nietolerancji laktozy przy celiakii, która nie jest leczona dietą bg. Większość z nas na forum celiakii, w początkowej fazie diety bezglutenowej musiała być także na diecie bezlaktozowej, do czasu odrostu kosmków.Ja także pierwsze pół roku byłam na diecie bez laktozy. U mnie objawy po laktozie były momentalnie. Zaczynało mnie mdlić, czasem zwymiotowałam, bolała mnie głowa, czasem miałam też duże czerwone plamy na twarzy i szyi. Potem bóle brzucha, gazy. Na drugi dzień było już znośnie, objawy mijały.
Co do glutenu, to nie ma reguły jak szybko czuje się efekty odstawienia. Są na forum celiakii osoby, które efekty czuły po kilku miesiącach i długo musiały czekać na efekt i takie, które czuły efekt po kilku dniach. Ja u siebie czułam pierwszy efekt po ok. miesiącu.

Z tego co piszesz, da się zauważyć, że masz zanik w żołądku, do tego bierzesz zastrzyki z wit B12, więc można by wnioskować, że masz anemię, która fachowo się zwie niedokrwistością Addisona-Biermera, ale z tych wyników badań, które zamieściłaś,wynika że nie masz żadnej anemii!! Tak dobra morfologia wyklucza w sumie tę chorobę.
W jakim więc celu dostajesz zastrzyki z B12? Masz bardzo ładną hemoglobinę i resztę.
Piszesz, że bierzesz polprazol 40 mg dziennie od roku. To jest lek IPP, którego nie można brać za długo, gdyż może to prowadzić do atrofii błony śluzowej żołądka i też zaniku. Ten poziom wit B12 mógłby być wyższy, ale nie jest jakiś kosmicznie niski, a ten poziom który jest wynika raczej z przewlekłego brania leków IPP, które po czasie wchłanianie zaburzają.
W jakim celu ci ten IPP przepisano? Miałaś jakieś zgagi, refluks? Czy w tej gastroskopii jest opis przełyku? Bo ten opis, który zamieściłaś nie mówi nic o przełyku. To znacz to jest wynik badania histopatologicznego, a co napisał lekarz, który oglądał przełyk? Czy tam widać jakieś nadżerki w przełyku?

Przy niskiej wit. D trzeba zrobić parathormon. Jeśli on byłby powyżej normy, to to wskazuje na problemy z wchłanianiem i wtórną postać nadczynności przytarczyc od problemów z wchłanianiem wit. D. , a ta daje znowu obawy w postaci problemów z przewodem pokarmowym, ale ta wit. D nie jest jakoś kosmicznie niska.Nie sądze, aby dawała objawy nadczynności przytarczyc.
Przy niskiej wit. D trzeba też zrobić densytometrię na wszelki wypadek, zobaczyć czy nie ma osteoporozy.
Polip w woreczku może oznaczać zastój żółci, a zastój żółci może oznaczać niedoczynność tarczycy. Tutaj też braki wit. D są częste. Trzeba zrobić TSH, Ft4 i Ft3.Przy Hashimoto na przykład pojawiają się czasem pseudo alergie, zwłaszcza w okresach rzutu choroby. W okresach rzutu wchodzi się w chwilową nadczynność tarczycy, co prowadzić może do biegunek, potem to mija nagle, raz z rzutem choroby. Najczęściej trwa to tak od dwóch do trzech tygodni.Tarczyca ma także duży wpływ na pracę układu pokarmowego.

Napisz jakie masz do tej pory rozpoznania postawione, jakie robiłaś do tej pory badania? Czy robiłaś lipidogram? Ile masz cholesterolu? Jakie masz BMI? Jakie masz inne objawy poza brzusznymi? Czy miewasz bóle stawów, kości, kolan? Kaszel może, jakieś afty , zapalenia dziąseł, wypadanie włosów lub inne objawy, które cię niepokoją? Jak miesiączki? Czy są regularne? Czy trwają krótko czy długo, czy są skąpe czy obfite? Informacje na temat przebiegu miesiączek mogą naprowadzić na niedoczynność tarczycy lub nadczynność. Myślę, że pewnie dużo jest jeszcze u Ciebie do zbadania.

Co do diety bg i celiakii, to nie wolno przechodzić na dietę bez pobrania wycinków z dwunastnicy i zrobienia przeciwciał, bo na diecie bg kosmki odrastają , a przeciwciała znikają, więc traci się " dowody w sprawie". Potem jak się człowiek zacznie lepiej czuć to ma na tyle silny lęk przed bóle, biegunkami itd, że nie daje rady wrócić do diety glutenowej celem prowokacji , aby porobić badania.Należy pamiętać, że przeciwciał przy celiakii może nie być, mimo dużego zaawansowania choroby. Decydująca jest biopsja dwunastnicy.
W celiakii typowa jest także anemia, ale wiadomo, że ze ta występuje także w wielu innych chorobach. Jednak bezsprzecznie, anemii nie masz.Czy badanie kału na krew utajoną miałaś robione?


W jakim celu brałaś Flukonazole? Miałaś stwierdzoną grzybicę jelit? Brałaś wcześniej jakieś antybiotyki? Przy grzybicy jelit czy w ogóle grzybicach systemowych ten Flukonazol należy pobrać nieco dłużej, nie tylko tydzień. Czy masz/ miałaś jakieś konkretne objawy grzybicy?

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 12:37
autor: Latek
alva_alva

Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. Nie chcę już zaśmiecać forum wynikami moich badań, więc pozwoliłam sobie napisać do Ciebie wiadomość prywatną.
Anemii (chyba) nie mam - poziom hemoglobiny powyżej 14. Witamina B12 jest na niskim poziomie, ale jeszcze w granicach normy. Pomimo tego lekarz zadecydował o suplementacji.
Poziom żelaza i ferrytyny jest w połowie normy.

Opis z gastroskopii
"Przełyk i wpust bez zmian, jeziorko szare, Przed odzwiernikiem obrzęknięty fałd skóry (pobrano wycinki). Opuszka i część zstępująca dwunastnicy bez zmian"

Parathormonu nie miałam sprawdzanego.
TSH, Ft3, Ft4 i ATOP były zrobione
Wyniki:
- Ft4 - 24,57 (norma 12-22)
- Ft3 - 5,08 (norma 3,1 - 6,8)
- TSH - 1,4 (norma 0.27 - 4,2)
- ATPO - 118 (norma < 34)

Aktualny poziom witaminy D3 - 18,55

Cholesterol całkowity w normie.
Fluconazal był stosowany ponieważ w badaniu wyszły "liczne kolonie drożdżaków"

Oprócz biegunek nie miałam innych niepokojących objawów. Problemem jest to, że trwały one rok czasu i do chwili obecnej nie udało się zdiagnozować przyczyny.
Miesiączki są nieregularne, ale to może być też kwestia okresu menopauzalnego (mam 48 lat)

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 13:24
autor: figa
Latek a czy te biegunki minęły ? A czy miałaś robione OB i crp ? a gorączkowałaś ? .

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 13:31
autor: Latek
figa pisze:Latek a czy te biegunki minęły ? A czy miałaś robione OB i crp ? a gorączkowałaś ? .
Figa - OB i cpr nie miałam. Gorączki ani stanów podgorączkowych także nie miałam
Biegunki minęły po zmianie diety czyli 4 dni temu.
Produkty z laktozą i glutenem odstawiłam tydzień temu

Nie mam problemów po zjedzeniu smażonych potraw, chociaż staram się za bardzo nie ryzykować i najczęściej robię tajine bez dodatku tłuszczu

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 13:40
autor: figa
A czy któryś z lekarzy nie mówił nic o zespole jelita drażliwego ,może miałas jakąś mocno stresującą sytuację i odbiło się to na stanie Twoich jelit ?

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 13:41
autor: Latek
figa pisze:A czy któryś z lekarzy nie mówił nic o zespole jelita drażliwego ,może miałas jakąś mocno stresującą sytuację i odbiło się to na stanie Twoich jelit ?
Właśnie na to mnie przez rok czasu leczą - do tej pory bez większych efektów.

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 15:28
autor: figa
Latek tzn .jak Ciebie leczą ? Moja koleżanka 20 lat choruje na zjd . i w chwilach stersowych wszystko wraca niestety . Wiem ,że najbardziej pomagała jej psychoterapia . A kolonoskopię miałaś ? Jeszcze yersinia daje podobne objawy . A inne bakterie jelitowe typu clostridium miałaś robione ?

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 15:48
autor: Nibiru
Latek pisze: Właśnie na to mnie przez rok czasu leczą - do tej pory bez większych efektów.
Według mnie zmiana diety jak najbardziej pomogła. Trzymaj dietę bezglutenową, bezlaktozową i ograniczaj cukier. Ewentualnie zaopatrz się w Xylitol zamiast cukru, działa delikatnie przeciwgrzybiczo, więc najlepszy zamiennik cukru.
Wykonaj badanie na alergie pokarmową typu III (IMUPRO 300) to potwierdzi czy gluten, nabiał Ci szkodzą.
Zrób sobie też badania na alergie typu I.
Probiotyki bierzesz za słabe. Po za tym 3 miesięczna kuracja probiotykami to jest zupełne minimum żeby coś stwierdzić czy pomagają. Więc to na pewno nie one Ci pomogły.
Fluconazole też wątpie żeby Ci pomógł, 7 dniowa kuracja jest zbyt krótka na zakażenie jelit Candidą, 7 dni daje się przy zakażeniu jamy ustnej, i nie zawsze pomaga. Więc to też nie to.
Wniosek jeden zmiana diety pomogła.

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 16:04
autor: Latek
Nibiru pisze:
Latek pisze: Właśnie na to mnie przez rok czasu leczą - do tej pory bez większych efektów.
Według mnie zmiana diety jak najbardziej pomogła. Trzymaj dietę bezglutenową, bezlaktozową i ograniczaj cukier. Ewentualnie zaopatrz się w Xylitol zamiast cukru, działa delikatnie przeciwgrzybiczo, więc najlepszy zamiennik cukru.
Wykonaj badanie na alergie pokarmową typu III (IMUPRO 300) to potwierdzi czy gluten, nabiał Ci szkodzą.
Zrób sobie też badania na alergie typu I.
Probiotyki bierzesz za słabe. Po za tym 3 miesięczna kuracja probiotykami to jest zupełne minimum żeby coś stwierdzić czy pomagają. Więc to na pewno nie one Ci pomogły.
Fluconazole też wątpie żeby Ci pomógł, 7 dniowa kuracja jest zbyt krótka na zakażenie jelit Candidą, 7 dni daje się przy zakażeniu jamy ustnej, i nie zawsze pomaga. Więc to też nie to.
Wniosek jeden zmiana diety pomogła.
Nibiru - Czy alergie typu I to jest to samo co poniżej ?
Nie mam pomysłu na inne probiotyki - możesz coś podpowiedzieć ?
Cukru nie jem wcale od ponad miesiąca, produktów z laktozą i glutenem od tygodnia - dlatego jestem w szoku tą zmianą konsystencji stolca.
Xylitol mam, ale nie używam, nie wiedziałam, że ma działanie przeciwgrzybicze. Do tej pory słodziłam tylko kawę, ale od miesiąca jej nie piję, więc nie mam co osłodzić

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 16:12
autor: Nibiru
Latek pisze:Nibiru - Czy alergie typu I to jest to samo co poniżej ?
Nie mam pomysłu na inne probiotyki - możesz coś podpowiedzieć ?
Cukru nie jem wcale od ponad miesiąca, produktów z laktozą i glutenem od tygodnia - dlatego jestem w szoku tą zmianą konsystencji stolca.
Xylitol mam, ale nie używam, nie wiedziałam, że ma działanie przeciwgrzybicze. Do tej pory słodziłam tylko kawę, ale od miesiąca jej nie piję, więc nie mam co osłodzić
Powyższe badania są w kierunku celiakii. Na podstawie tych badań można wywnioskować że celiakii nie ma. Co nie oznacza że nie jesteś wrażliwa na gluten. Ja też nie mam celiakii, a odstawienie glutenu na rok diametralnie poprawiło mój stan zdrowia.
Te badania nie mają nic wspólnego z alergią pokarmową, celowane są głównie żeby sprawdzić czy masz celiakie, a jak widać po wynikach nie masz.
Jeżeli do tej pory nie znaleziono przyczyn warto się zastanowić nad zbadaniem Alergii typu I (wykonywane w każdym laboratorium, najlepiej wybrać najszerszy panel), i Alergii typu III , wykonywane tylko w Poznaniu, więcej info pod linkiem:
http://www.imupro.pl/pl/alergia_pokarmowa_typu_iii.html
Te badania powinny wyjaśnić sporo.
Miałaś robione badania z krwi w kierunku chorób autoimmunologicznych ? przeciwciała ANA, ANCA itp itd .
Na pewno kolonka też by się przydała. Badanie najlepiej wykonać w znieczuleniu żebyś spała i nic nie czuła.
Co do probiotyków to ten który bierzesz nie jest taki zły, możesz zwiększyć do 3 razy dziennie, żeby było więcej bakterii na dobę. Prawda jest taka że w Polsce brakuje dobrych probiotyków. Dobre na pewno są VSL#3 lub Primadophilus Optima, ale trudno dostępne, głównie za granicą.

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

: 08 gru 2013, 16:20
autor: Latek
Nibiru - kolonoskopię będę miała 17 grudnia (razem z gastroskopią)
Dzięki za linki - jutro mam wizytę u alergologa, więc poproszę o skierowanie na te badania Alergii typu I i Alergii typu III.
Nie miałam robionych badań w kierunku przeciwciał ANA i ANCA (nawet nie wiem co to jest, ale zaraz doczytam)

Dzięki za sugestię propbiotyków.

pozdrawiam cieplutko
Latek